NOW LOADING
Udvikling af næsedråber mod meningitis
27 November, 2018

Udvikling af næsedråber mod meningitis

/ 4 months ago

I øjeblikket testes i Storbritannien en ny næsedråbe, der indeholder venlige bakterier som kunne hjælpe til at undgå smitte med meningitis.

Behandlingen, som er udviklet på NIHR Southampton Biomedical Research Centre, involverer indtagelse af et harmløst gen i form af en bakterie, der vil blive i næsen og fremkalde en reaktion fra immunforsvaret.

Man håber at den modificerede venlige bakterie, kendt som Neisseria lactamica (Nlac) vil beskytte mod dens nære slægtning, Neisseria meningitidis (N. meningitidis), som er den type, der er ansvarlig for de farligste former for meningitis.

Ca. 10% af voksne er bærere af N. meningitidis i næse eller svælg uden at have gener eller udvise symptomer. Desværre sker det, at den pludselig invaderer blodbanen og forårsager livstruende bakterie infektioner, inklusiv meningitis og blodforgiftning, også kendt som sepsis.

Meningitis kan ramme mennesker i alle aldre, men hovedrisikogrupperne er spædbørn, teenagers og de ældste.

Meningokok meningitis, som er en bakteriel form for meningitis og er ansvarlig for ca. 50-100 tilfælde om året i Danmark, kan forårsage død så hurtigt som fire timer efter første symptom.

Professor Robert Read, direktør på NIHR Southampton Biomedical Resarch Centre, udtaler, at hvis den nye forskning er succesfuld kunne man også opnår store fremskridt i kampen mod andre sygdomme forårsaget af bakterier, der forekommer i næse og svælg, så som lungebetændelse or øre infektioner.

(Dette er en oversættelse af en artikel i Belfast Telegraph. Originalen kan findes her)

Relevante nyheder

Leave a Reply